HIP Lezing Brieven rondom het Binnenhof: invloedrijke weduwes 

Maandag 12 augustus 2024, van 10:30 tot 11:30 | Bibliotheek Bomenbuurt

Kosten: gratis

Ontdek de geschiedenis vanuit een vrouwelijk oogpunt

Amalia van Solms en andere strijdbare weduwes 
Vaak kennen we de geschiedenis vooral vanuit het gezichtspunt van mannen. Maar in de geschiedenis van Nederland speelden vrouwen ook op het hoogste politieke toneel een belangrijke rol. Na de dood van hun mannen streden Louise de Coligny (weduwe van Willem de Zwijger), Amalia van Solms (weduwe van Frederik Hendrik), Mary Stuart (weduwe van Willem II) en Albertine Agnes (weduwe van de Friese stadhouder Willem Frederik van Nassau-Dietz) voor de belangen van hun dynastie. Van deze vrouwen zijn veel brieven bewaard gebleven. Wie waren deze vrouwen en waarom is het belangrijk dat hun brieven worden gedigitaliseerd?  

Ineke Huysman   
Ineke Huysman promoveerde bij de Universiteit van Amsterdam op een biografie over Béatrix de Cusance, hertogin van Lotharingen (1614-1663). Vanaf 1989 is zij werkzaam op het gebied van elektronische bronontsluiting en automatisering.  Momenteel is zij projectmanager bij het Huygens Instituut van de Brieven van Constantijn Huygens, de Brieven van Johan de Witt en de Brieven van de Hollandse en Friese Stadhoudersvrouwen, waarbij de correspondentie wordt gedigitaliseerd en via een database ontsloten.    

Reserveren 
Bent u benieuwd? Reserveer dan een plek voor deze lezing.
Fahrenheitstraat 707
     

 

Afbeelding: Govert Flinck, Allegorie op de nagedachtenis van stadhouder Frederik Hendrik (1584-1647), met een portret van zijn weduwe Amalia van Solms-Braunfels (1602-1675), collectie Mauritshuis Den Haag