HIP lezing: In en uit het keurslijf – 400 jaar vrouwen

Donderdag 13 juni 2024, van 09:30 tot 11:00 | Bibliotheek Bouwlust

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Eeuwenlang was het keurslijf (korset) een onmisbaar kledingstuk voor vrouwen. Maar een keurslijf staat ook symbool voor een belemmerende bepaling. Een lezing over het beeld van vrouwen in vier eeuwen geschiedenis.

Veranderd silhouet
Het keurslijf bepaalde de vorm van het bovenlijf en daarmee ook het silhouet van de vrouw. In de loop van de eeuwen veranderende dit silhouet voortdurend. Wat zegt dit over de positie van de vrouw? Welke regels golden er voor vrouwen en meisjes en in welke mate werden deze nageleefd? In deze lezing gaat Saskia Kuus in vogelvlucht langs markante vrouwen, opvallende mode en verschuivende verhoudingen.

Kunsthistorica Saskia Kuus
Saskia Kuus studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leiden en specialiseerde zich in kostuumgeschiedenis. Zij werkte onder andere mee aan de bestandscatalogus Op stand aan de wand, Vijf eeuwen familieportretten in Slot Zuylen en de tentoonstelling Kinderen op hun mooist. Het Kinderportret in de Nederlanden 1500-1700 in het Frans Halmuseum in Haarlem en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Zij schreef onder andere Baden en flaneren aan zee - Badcultuur en strandmode op Scheveningen sinds 1818. In 2018 was zij gastconservator voor de tentoonstelling Groeten uit Scheveningen in het Haags Historisch Museum.

Reserveren
Wil je komen? Reserveren is verplicht. Je kunt bellen naar 070-752 66 66, mailen naar bouwlust@bibliotheekdenhaag.nl of schrijf je in bij de balie in de bibliotheek. 

Afbeelding
Gallerie des Modes et Costumes Français, 1778, Rijksmuseum Amsterdam