Samuel Schuijer, Haagse musicus in oorlogstijd

4 mei 2024, van 15:00 tot 16:00 | Podium B, 5e verdieping

Kosten: gratis

Tijdens Open Joodse Huizen geven wij aandacht aan Samuel Schuijer, en tevens aan de vervolgde componisten Erwin Schulhoff en Pál Hermann. Met sprekers en met livemuziek door leden van het The Hague String Trio.

Samuel Schuijer (1873) groeide op aan de Heerengracht 18 in Den Haag in een zeer muzikaal gezin. Hij bezocht het Koninklijk Conservatorium en werd dirigent, componist, violist en muziekleraar. Schuijer componeerde liederen, muziekdrama’s en opera’s en hij vormde een eigen orkest. Dit orkest speelde ook bij filmvoorstellingen en theaterproducties.
In 1925 startte hij een eigen muziekschool: Sam Schuijers Muziekschool, eerst gevestigd aan het Oranjeplein, later aan de Laan van Meerdervoort 270. Met zijn zoon cellist Louis, violist Eddy Waisvisz en altist Sal Wertheim vormde hij het Residentie Strijkkwartet. In de oorlog verstomt zijn muziek: Sam Schuijer wordt vermoord in Auschwitz. 

Philomeen Lelieveldt (conservator van de Muziekcollecties NMI) en Astrid Dekkers (kunstenaar, historicus en organisator Open Joodse huizen) vertellen over zijn leven en werk.

Leden van The Hague String Trio Justyna Briefjes (viool) en Miriam Kirby (cello) zullen deze herdenkingsbijeenkomst op muzikale wijze inhoud geven. Zij spelen composities van de componisten Pál Hermann en Erwin Schulhoff, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd en vermoord.

Meer informatie over Sam Schuijer en Pál Hermann en is te vinden in het boek ‘Vervolgde componisten in Nederland’, geschreven door Carine Alders & Eleonore Pameijer. En er is informatie te vinden op de website Forbidden Music Regained.

reserveer