Lezen met Het Nationale Theater: Laagland

Maandag 9 oktober 2023, van 17:30 tot 19:30 | centrale bibliotheek

Kosten: € 30 (bibliotheekleden betalen € 15,-)

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Doe mee aan Lezen met HNT. In twee avonden lees je de hele toneeltekst en hoor je alle achtergronden. Na het zien van de voorstelling komt de groep nog een keertje samen om na te praten. De toneeltekst komt zo echt tot leven.

Theater tekst

Elke theatervoorstelling begint met een tekst. Nieuw, eeuwenoud, bewerkt, in concept of helemaal uitgeschreven. Maar wat vertelt die tekst? Wat is er herkenbaar aan de personages en de situaties? En hoe komt die tekst uiteindelijk tot leven in de voorstelling?

Laagland

In de kleine gemeente Langwetering wordt de rust ruw verstoord als de plaatselijke recreatieplas wordt aangewezen als bestemming voor klimaatneutrale waterwoningen. De drijvende woonwijk is ontwikkeld door de succesvolle tech-ondernemer Hugo (Joris Smit). Tijdens een ‘keukentafelgesprek’ op het gemeentehuis blijkt echter dat de lokale bewoners, onder aanvoering van de flexwerkende elektromonteur Ferry (Mark Rietman), niets moeten hebben van Hugo’s goede bedoelingen. Er ontstaat een verbeten strijd om lands- en lijfsbehoud. Wanneer blijkt dat de levens van Hugo en Ferry méér met elkaar verbonden zijn dan ze allebei dachten, krijgt deze strijd een fatale wending. Laagland is op verzoek van regisseur Eric de Vroedt geschreven door Nathan Vecht (televisieserie Het jaar van Fortuyn) en gaat over Nederland anno nu. De Vroedt: “Er is in dit land een soort giftige cocktail ontstaan. De urgente strijd tegen klimaatverandering botst keihard op de steeds grotere ongelijkheid. De bovenklasse vervuilt het meest, maar wordt het minst getroffen door de milieumaatregelen van de overheid. Mensen als Hugo omarmen technologische innovatie als oplossing: apps voor deeleconomie, eco-nieuwbouw, groen is hot. Maar mensen als Ferry dreigen door strenge milieumaatregelen direct in hun portemonnee en bestaan te worden geraakt. “

Data

Leesavond 1: maandag 9 oktober, 17:30 tot 19:30, Dok B, Centrale Bibliotheek Den Haag (4e verdieping)
Leesavond 2: maandag 16 oktober, 17:30 tot 19:30, Dok B, Centrale Bibliotheek Den Haag (4e verdieping)
Bezoek voorstelling: woensdag 25 oktober, Koninklijke Schouwburg 
Napraten: maandag 30 oktober, 17:30 tot 18:30, Dok B, Centrale Bibliotheek Den Haag (4e verdieping)

Compleet leespakket

Voor € 30 (bibliotheekleden betalen € 15,-) doe je mee met Lezen met Laagland. Je krijgt de theatertekst en een uitgebreide reader met achtergronden. Een professionele leesbegeleider neemt je op twee bijeenkomsten mee door de tekst en verzorgt na het zien van de voorstelling een avond om na te praten. Het kaartje voor de voorstelling is inbegrepen. 

Reserveer