Lezen met Het Nationale Theater: Wachten op Godot

14 februari 2024, van 17:30 tot 19:30 | centrale bibliotheek, Dok B (4e verdieping)

Kosten: 15,00 - 30,00

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Doe mee aan Lezen met HNT. In twee avonden lees je de hele toneeltekst en hoor je alle achtergronden. Na het zien van de voorstelling kom je met de groep nog een keertje samen om na te praten.

Van tekst tot theater

Elke theatervoorstelling begint met een tekst. Nieuw, eeuwenoud, bewerkt, in een tijdelijke versie of helemaal opgeschreven. Maar wat vertelt die tekst? Wat herken je aan de personages en de situaties? En hoe komt die tekst uiteindelijk tot leven in een voorstelling? Wil je dat weten, doe dan mee aan Lezen met HNT.  In twee bijeenkomsten lees je met een professionele leesbegeleider de hele toneeltekst van Wachten op Godot van Samuel Beckett. De toneeltekst komt zo echt tot leven. Daarna ga je samen naar de voorstelling en praat je tijdens een laatste bijeenkomst na. 

Over Wachten op Godot

Twee mannen met bolhoed, Vladimir en Estragon, zitten op een landweg bij een boom. Ze wachten op een zekere Godot en doden de tijd met praten over het leven. Maar Godot komt niet. Wél komen er nog twee mannen met een bolhoed langs. Als zij na een opzienbarend gesprek weer zijn vertrokken, valt er niets anders te doen dan wachten. Het wordt nacht, een nieuwe dag breekt aan. En Vladimir en Estragon blijven wachten op Godot, want als hij komt, “dan zijn we gered.”  

Samuel Beckett

Op 43-jarige leeftijd schreef de Ierse schrijver Samuel Beckett (1906-1989) Wachten op Godot. De voorstelling, door Beckett origineel geschreven in het Frans met als titel En attendant Godot, ging in 1953 in Parijs in première. Het was in eerste instantie geen succes. Sterker nog: volgens sommige critici zou het stuk verboden moeten worden. Zo schreef een journalist: ‘Weer zo’n toneelstuk dat zijn oppervlakkigheid betekenis wil verlenen door onbegrijpelijkheid’. Samuel Becketts Wachten op Godot werd in 2009 uitgeroepen tot ‘beste toneelstuk aller tijden’. Het is kaal en duister, maar tegelijkertijd ongelooflijk poëtisch en grappig.  

Data

Leesavond 1: woensdag 14 februari, 17:30 tot 19:30, Centrale Bibliotheek Den Haag
Leesavond 2: woensdag 21 februari, 17:30 tot 19:30, Centrale Bibliotheek Den Haag
Bezoek voorstelling: woensdag 6 maart, 20:15, Koninklijke Schouwburg 
Napraten: woensdag 13 maart, 17:30 tot 18:30, Centrale Bibliotheek Den Haag

Compleet Leespakket

Voor €30 (bibliotheekleden betalen € 15,-) doe je mee met Lezen met Het Nationale Theater. Je krijgt de theatertekst en een uitgebreide reader met achtergronden. Een professionele leesbegeleider neemt je op twee bijeenkomsten mee door de tekst en verzorgt na het zien van de voorstelling een avond om na te praten. Het kaartje voor de voorstelling is inbegrepen.

Reserveren

Meer Lezen met Het Nationale Theater

Lees vanaf woensdag 15 mei ook mee met Lezen met Het Nationale Theater: Brown Sugar Baby.

Brown Sugar Baby