Lunchlezing: Snikken achter de sluier - rouwkleding in de tijd van Eline Vere

13 december 2023, van 12:30 tot 13:15 | Centrale Bibliotheek, Podium B (5de verdieping)

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

In de 19de eeuw was de dood veel zichtbaarder dan tegenwoordig. Niet in de laatste plaats door het dragen van rouwkleding. Kunsthistorica Saskia Kuus neemt u mee naar de tijd van Eline Vere en de rouwkleding die in die tijd gedragen werd.

Rouwkleding

Er bestond in de 19e eeuw een grote verscheidenheid aan rouwkleding en -accessoires. Voor verschillende stadia van rouw waren er diverse voorschriften over hoe men zich diende de kleden. In etiquetteboeken worden deze regels uitvoerig beschreven. Het Nederlandse modetijdschrift De Gracieuse staat vol met voorbeelden van rouwjaponnen, -hoeden, -sluiers. Modehuizen adverteerden regelmatig met hun aanbod met betrekking tot rouw. Fragmenten uit 19de-eeuwse romans maken de rouwgebruiken invoelbaar voor de moderne beschouwer.

Saskia Kuus

Saskia Kuus  (1969) studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leiden en specialiseerde zich in kostuumgeschiedenis. Zij heeft verschillende publicaties over uiteenlopende aspecten van kostuumgeschiedenis op haar naam staan. In 2011 schreef zij een artikel over rouwkleding. In 2018 was zij gastconservator voor de tentoonstelling Groeten uit Scheveningen in het Haags Historisch Museum en in 2022 voor de tentoonstelling Haags Haar.

Afbeelding: Modeprent uit het tijdschrift De Gracieuse 1883, collectie Koninklijke Bibliotheek

Deze lezing wordt georganiseerd door het Haags Gemeentearchief.

 

Aanmelden