Volks Universiteit: De heilige natuur

Vrijdag 28 juni 2024, van 14:00 tot 16:00 | Centrale Bibliotheek, Dok B (4e verdieping)

Kosten: 24,-

Hoe we de relatie met onze natuurlijke omgeving kunnen herstellen. Gebaseerd op het boek van Karen Armstrong.

Gedurende het grootste deel van de menselijke geschiedenis, en in bijna alle culturen en religies in de wereld, werd de natuur als heilig beschouwd en geloofde men dat God of de goden alom in de natuur tegenwoordig waren. Toen in de zeventien eeuw de westerse mens God en de natuur van elkaar scheidde, was dat niet alleen een breuk met duizenden jaren van verworven wijsheid, het was ook het begin van de destructie van de natuur. De mens had zich boven de natuur geplaatst en voelde zich gelegitimeerd ermee de toen wat hij wilde. In haar boek ‘De heilige natuur’ betoogt Karen Armstrong dat een verandering van gedrag niet voldoende is om de aarde te redden. Als we een dreigende milieuramp willen afwenden, moeten we anders leren te denken en te voelen over onze natuurlijke omgeving. Armstrong meent dat het erfgoed van onze religieuze tradities, gebaseerd op dankbaarheid en compassie, opoffering en geweldloosheid, ons kan leren onze spirituele band met de natuur te herstellen en onze planeet te redden.

Deze interactieve lezing geeft je inzicht in de veranderingen die hebben plaatsgevonden en geeft inspiratie over dat anders denken en voelen over onze natuurlijke omgeving.

* Wanneer je lid bent van de Openbare Bibliotheek Den Haag, ontvang je 10% korting op deze cursus. Vermeld je lidmaatschapsnummer onderaan op het inschrijfformulier in het vakje 'Pasnummer'; de korting wordt dan automatisch verwerkt.

Inschrijven