XXL tekening Haagse Stadstekenaar

Vrijdag 26 april 2024 t/m dinsdag 31 december 2024 | Centrale Bibliotheek, begane grond, Café B

Kosten: gratis

De tekeningen van de Haagse stadstekenaar kun je nu in XXL formaat zien in Café B op de begane grond van de bibliotheek. Sinds 2023 is Babette Wagenvoort de Haagse Stadstekenaar. Ze heeft in deze rol al veel tekeningen gemaakt van de stad Den Haag en haar inwoners. Thema van deze tekeningen is 'samenkomsten op Haagse plekken'.

Haagse Stadstekenaar

De Haagse stadstekenaar heeft tot doel het vastleggen van de stad Den Haag en haar inwoners.
De tekeningen die de Haagse stadstekenaar maakt zijn een uniek tijdsdocument van de stad en de tekenkunst.
Dit jaar is het thema 'samenkomsten op Haagse plekken' - in de breedste zin van het woord.
Hierbij staan de mensen in de stad centraal.

XXL tekening #2: Vrijheidsmaaltijd

De tweede XXL tekening die te zien is, is het werk Vrijheidsmaaltijd.

Op 5 mei bezocht stadstekenaar Babette Wagenvoort de Grote Kerk, waar meer dan 500 mensen bijeenkwamen om Bevrijdingsdag te vieren met een Vrijheidsmaaltijd. Er werd een lunch geserveerd, er was poëzie en een toespraak van de burgermeester. Maar op (ja, op!) de lange, vrolijke tafels was vooral ook veel ruimte voor theater, muziek en dans. Babette Wagenvoort: ‘De saamhorigheid ontstond echt - daar was ik wel van onder de indruk. Van tevoren had ik me afgevraagd of dit soort georganiseerde samenkomsten wel spontaan genoeg zijn voor oprechte gevoelens. Het was ontroerend om te zien hoe vrijwel iedereen meedeed met verschillende optredens, van trommelen met bestek op tafel tot grote groepen mensen die zelf ook op tafel klommen om te dansen.’ In deze tekening heeft Wagenvoort de in roodgeel geklede performers van het theatercollectief Klapstuk vastgelegd, die hun naam eer aandeden met een spectaculair eindlied over maissoep dat door acteurs, muzikanten én bezoekers werd uitgevoerd.

Geweest:
De eerste XXL tekening die te zien was, was het werk Grote Marktstraat. Die tekening is nog terug te zien op de website van het Haags Gemeentearchief.

Stadstekenaar zoekt Haagse bijeenkomsten

Babette Wagenvoort is voor de Haagse stadstekeningen op zoek naar bijzondere Haagse samenkomsten. Weet jij een bijzondere hangpek, een gezellige markt op een onverwachte plek, een bruiloft in ongewone setting, een belangrijke vergadering in een lokaal zaaltje? Of verwacht je een bonte stoet in een saaie straat? Nodig dan de Haagse stadstekenaar uit! Stuur uw ideeën naar: stadstekenaar@denhaag.nl.

De Haagse Stadstekenaar is ontstaan op initiatief van kunstruimte Nest, Gemeente Den Haag en Het Haagse Gemeentearchief.