HIP lezing: Voor tearoom en tango, mode uit de jaren '20

12 september 2023, van 11:00 tot 12:00 | bibliotheek Escamp

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

In de 'roaring twenties’, na de Eerste Wereldoorlog, veranderde de mode. Vrouwen lieten hun benen zien, knipten hun haren kort en rookten in het openbaar. Maar hoe kwam dit, hoe zag de mode er precies uit en hoe reageert het Haagse publiek hierop? Saskia Kuus vertelt je erover.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) werd de rol van vrouwen anders. Daarna, in de jaren ‘20, wilden zij niet meer terug naar het oude. Dat zag je ook in de kleding. Vrouwen gingen korte rokken dragen en lieten hun korset in de kast hangen. Parijs was de belangrijkste modestad, maar ook in Nederland zag je de nieuwste mode in de winkels. 

Kunsthistorica Saskia Kuus 
Saskia Kuus studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leiden en specialiseerde zich in kostuumgeschiedenis. Zij schreef onder andere Baden en flaneren aan zee - Badcultuur en strandmode op Scheveningen sinds 1818. In 2018 was zij gastconservator voor de tentoonstelling Groeten uit Scheveningen in het Haags Historisch Museum en in 2022 voor de tentoonstelling Haags Haar. In opdracht van Museum Huis Doorn onderzocht zij de mode in de jaren '20. 

Reserveren 
Je bent welkom, maar laat wel weten dat je komt en reserveer een plekje via: 
070 353 8030
escamp@bibliotheekdenhaag.nl
of aan de balie in de bibliotheek.

Afbeelding: Modeprent 1925 Rijksmuseum Amsterdam