Workshop Decoupage

14 juli 2022, van 10:00 tot 12:00 | Escamp

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Decoupage is een techniek die al in de 18e eeuw werd toegepast. Het is een kunst van het decoreren van een object, meubelstuk, wanden of accessoires door er (gekleurd) papier of uitgeknipte motieven op te plakken.

Wat is de decoupage techniek?

Met de decoupage techniek wordt bedoeld dat je een voorwerp beplakt met allerlei kleine stukjes papier en als het ware inwikkelt. Découpage komt van het Franse woord ‘decouper’, wat snijden of knippen betekent. Voor de decoupage techniek heb je speciaal decoupage papier nodig. Dat is flinterdun en in allerlei kleuren en prints beschikbaar in de hobbywinkel. Je plakt dit vast en lakt het af met speciale lijm, genaamd mod podge.
De techniek wordt vaak ook beschreven als de ‘servetten techniek’, waarbij je een servet ontleedt tot slechts één laag. Op servetten staan vaak leuke afbeeldingen die je netjes uit kunt knippen en zo kunt verwerken op je voorwerp. Bij de decoupage techniek kun je ervoor kiezen om de stukjes netjes uit te knippen in ongeveer dezelfde grootte, waardoor je een wat strakker effect krijgt. Je kunt er ook voor kiezen om het papier in stukjes te scheuren. Het is maar net wat je zelf het leukst vindt.

Welke ondergrond is geschikt voor decoupage?

In principe kan je alles waar je papier op kunt plakken en daarna vernissen, versieren met decoupage. Vooral platte gladde vlakken zijn prettig om op te werken. Hout ligt voor de hand maar ook metaal, glas en blik zijn heel geschikt.

U kunt zelf een object (b.v. een vaas, kan of doosje) meenemen om te versieren. 

Reserveren via:

070 353 8030
escamp@bibliotheekdenhaag.nl
of aan de balie in de bibliotheek