HIP-Lezing: Koloniaal Den Haag, een onvoltooid verleden? (VOLGEBOEKT)

Over de sporen en gevolgen van het koloniale verleden.
Regeringsstad Den Haag
Wie door Den Haag loopt, komt overal sporen van het koloniale verleden tegen. Denk maar aan gebouwen als het voormalige ministerie van Koloniën, aan de vele Indische en Surinaamse restaurants of aan straatnamen als Javastraat en Tulapad. In regeringsstad Den Haag werden lange tijd beslissingen genomen die grote gevolgen hadden voor miljoenen mensen in Indonesië, Suriname en de Caribische delen van het koninkrijk.
Koloniale verleden
Tijdens deze lezing wordt u in vogelvlucht meegenomen door de geschiedenis. U hoort de verhalen van koloniale bestuurders én van de mensen die destijds de gevolgen van hun besluiten voelden. Ook ontdekt u de verhalen van enkele Haagse stadsgenoten. Zij laten zien hoe het koloniale verleden van Den Haag ook vandaag nog doorwerkt in de levens van mensen. (Het Haags Historisch Museum organiseert van 25 maart t/m 3 september 2023 een tentoonstelling over het koloniale verleden én heden van Den Haag.)
Optioneel na de lezing: een wandeling
Aansluitend is er een wandeling door Bezuidenhout met vooral aandacht voor Anton de Kom (“Wij slaven van Suriname”) ; verzetsman in hart en nieren die hier in de wijk heeft gewoond en aandacht voor de oorlog. Deze wandeling start en eindigt bij bibliotheek Haagse Hout (11.00-12.30 uur) en is te boeken (€15,- pp) via http://www.natuurlijknicole.com
Reserveren voor de lezing
Bent u benieuwd? Reserveer dan via de knop hieronder een plek voor deze (gratis) lezing.
Deze HIP lezing wordt aangeboden door het Haags Historisch Museum.
Bijschrift afbeelding: Ministerie van Kolonien, gebroeders De Lier, 1839, Haags Historisch Museum
Het heden van het koloniaal verleden
Nicholas Lewis
-
Jan Breman
Koloniale oorlogen in Indonesië
Piet Hagen
-
Fred Lanzing
Dienaar van koloniaal Nederland
Jan de Lang
-
Ton Aniba

