Boekenweek met Suzanna Jansen

19 maart 2024, van 19:30 tot 21:30 | Dinsdagavond Bibliotheek Loosduinen

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Suzanna Jansen schrijfster van o.a. 'het Pauperparadijs' geeft vanavond een lezing in het kader van de Boekenweek met als thema: 'Familie'.

Boekenweek 2024: 'Bij ons in de familie'

Iedereen maakt deel uit van een familie. Alles is familie, al is familie soms niet alles en kun je elkaar ook kwijtraken. Denk aan familie en de verhalen komen los. De literatuur staat dan ook bol van de familieverhalen. Schrijvers van het Boekenweekgeschenk zijn dit jaar dan ook: de familie Chabot, de grootste schrijversfamilie van Nederland.

Suzanna Jansen

Vanavond zal Suzanna Jansen dit onderwerp vooral benaderen aan de hand van haar nieuwste boek: 'De omwenteling of de eeuw van de vrouw'. Zo schetst Suzanna de afgelopen eeuw vanuit het perspectief van vrouwen. Betsy Dingemans (uit Het pauperpardijs) is geboren in 1922, het jaar waarin vrouwen voor het eerst konden stemmen...

Op een ochtend in 1981 hangt Betsy Jansen-Dingemans een laken buiten. Het is geen wasdag en het laken is niet eens nat. Haar jongste dochter, de auteur, weet: mijn moeder stelt nu een daad, ze sluit zich aan bij de vrouwenbeweging.Betsy is geboren in 1922, het jaar waarin vrouwen voor het eerst kunnen stemmen. Toch tellen ze amper mee: ze krijgen minder loon, worden op hun trouwdag ontslagen en zijn bij wet handelingsonbekwaam. Honderd jaar later heeft haar dochter meer rechten en is haar wereld groter dan de huiskamer. In geen enkele eeuw veranderde het leven van vrouwen zo sterk – en daarmee dat van ons allemaal.Vanuit het perspectief van haar moeder, haar oudere zus en zichzelf vertelt Suzanna Jansen hoe vrouwen leefden binnen de marges van ondergeschiktheid en dienstbaarheid, en hoe de strijd verliep om te worden behandeld als gewoon mens. Gaandeweg ontdekt Betsy dat een vrouw ook naar een ander leven mag verlangen.

Recensies:

NRC **** ‘Een heel gewone familiegeschiedenis .. en juist daarom is het goed.’ Een ‘meeslepend verhaal, dat uitnodigt om nog eens na te denken over gezinsverhoudingen, toen en nu. Voor vrouwen en voor mannen.

Trouw: 'Jansen schrijft helder en dynamisch, de vinger steeds krachtig op de zere plek drukkend.

De Volkskrant ***: 'Mooi', 'ontroerend', 'Jansen schakelt soepel tussen historische informatie, eigen herinneringen en die van anderen en legt moeiteloos verbanden.'

 

Reserveer hier uw gratis kaartje, graag afmelden als u toch niet kunt komen