Lezing: Terug op Scheveningen

Maandag 22 april 2024, van 18:30 tot 20:00 | Bibliotheek Scheveningen

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Een verhaal over Scheveningen van toen en van nu

Veranderingen
In de jaren vijftig van de vorige eeuw bezoekt de auteur als kleine jongen aan de hand van zijn grootmoeder de bad- en vissersplaats voor het eerst. Als hij, eenmaal volwassen, naar Scheveningen terugkeert, ontdekt hij de enorme veranderingen die door de jaren heen aan de haven en aan het strand hebben plaatsgevonden. Zowat de hele vissersvloot is verdwenen, net als de grandeur van weleer. Hoe staat het met het hart en vooral de ziel van het voormalige vissersdorp? Is er nog iets van over?

Het boek: Terug op Scheveningen
Aan de hand van de restauratie van de oude vleetlogger SCH 236 Noordster verkent Gunneweg een groot aantal aspecten van de Scheveningse vissersgemeenschap die haar eeuwenoude levenswijze bedreigd zag worden, en in slechts een paar jaar tijd zag verdwijnen. De verhalen en belevenissen tijdens de restauratie vormen het decor van een verhaal over het Scheveningen van toen en van nu. In Terug op Scheveningen reconstrueert de auteur zowel het leven van de laatste vleetvissers als de neergang van de vleetvisserij.

Over de auteur
Geert Gunneweg studeerde Nederlandse taal en letteren en literatuurwetenschap, en was jarenlang journalist/tekstschrijver en fotograaf. Van zijn hand verschenen eerder o.a.: O fatherwhere are thou?, Wie bouwde de Reder op Scheveningen? en De reiniging: portret van de Haagse vuilnismannen.

Aanvang en reserveren
Vanavond zal Geert Gunneweg samen met Mink Kuijt verhalen en beelden delen n.a.v. het boek 'Terug op Scheveningen'. Mink Kuijt kan als rasechte Scheveninger vanuit persoonlijke ervaring vertellen over zijn belevenissen als zestienjarige aan boord van een Scheveningse haringlogger op weg naar Schotland. Het programma start om 18.30 uur, vanaf 19.30 tot 20.00 uur is er gelegenheid voor vragen en om het boek te kopen.
Wilt u zich aanmelden? Dat kan via de reserveerknop hieronder.


Heeft u zich aangemeld voor een workshop, cursus of lezing? We verzoeken u vriendelijk om af te melden wanneer u niet kunt komen.

RESERVEREN