Seniorencollege Natuurkunde : de wonderen van het licht

11 april 2024, van 11:00 tot 12:00 | Bibliotheek Segbroek

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

De natuur is wonderlijk, maar de natuurkunde is nog veel wonderlijker! In vier colleges gaat studentdocent Guus met een natuurkundige bril uitleggen wat licht is. Wat is het verschil tussen kleuren? Welke energie zit er in licht? Hoe zijn de theorieën van het licht ontdekt? Samen gaan we ons verbazen over het licht en u zult nooit meer hetzelfde naar de regenboog kijken.

College 1 op 4 april: Een nieuwe kijk op de regenboog

In dit college legt Guus aan de hand van voorbeelden uit wat licht is en hoe een regenboog ontstaat. We gaan samen licht uitwaaieren in een regenboog en op zoek naar te tweede regenboog.

College 2 op 11 april: Kleuren lijken niet altijd wat ze zijn

Je ogen kunnen je soms bedriegen, maar materialen kunnen dat ook. We gaan enkele voorbeelden bekijken waarbij de natuur andere kleuren aanneemt dan je verwacht. Ook mensen hebben dit trucje overgenomen en bijzondere materialen gemaakt.

College 3 op 18 april: De kracht van de zon

De krachtigste lichtbron is de zon. Hoe kunnen wij die energie gebruiken? Welke uitdagingen liggen er voor ons?

College 4 op 25 april: met de lichtsnelheid naar Einstein's theorie

Er is een wereld voor en na de relativiteitstheorie van Einstein in 1905. Guus neemt je mee in de historische ontwikkelingen en persoonlijke vetes tussen de slimste mensen van begin 20e eeuw.

Over de studentdocent Guus

Ik heb technische natuurkunde gestudeerd aan de Universiteit van Delft en ben enkele jaren werkzaam in de energiesector. Deze studie sprak me aan omdat ik me altijd al kon verbazen om de kleinste dingen en alles wil begrijpen. Tijdens mijn studie kreeg ik ook een voorliefde om natuurkunde uit te leggen aan vrienden en familie, dus ik kijk ernaar uit om mijn verbazing te delen met jullie. ik hoop dat je met dezelfde verbazing naar de wereld gaat kijken na het volgen van deze collegereeks.