Wat is gastlenen?

Ben je lid van de bibliotheek in een andere gemeente dan Den Haag? En wil je af en toe bij Bibliotheek Den Haag lenen? Dat kan. Bibliotheek Den Haag is dan jouw gastbibliotheek. Met een geldige bibliotheekpas van jouw eigen bibliotheek krijg je bij Bibliotheek Den Haag een Basispas. Met de geldende leenvoorwaarden van die pas. Natuurlijk kan je als lid van Bibliotheek Den Haag ook gastlenen bij een bibliotheek in een andere gemeente.

Gastlenen aanvragen bij Bibliotheek Den Haag
Neem bij je eerste bezoek aan Bibliotheek Den Haag jouw bibliotheekpas en persoonslegitimatie mee. De baliemedewerker controleert of jouw pas geschikt is voor gastlenen. En maakt een Basispas voor je aan. Met de Basispas kan je lenen in al onze bibliotheken. Heb je iets geleend? Breng het dan terug bij BDH. Het lenen van e-books is niet mogelijk via gastlenen. 

Gastlenen verlengen en opzeggen 
Jouw abonnement bij Bibliotheek Den Haag is twaalf maanden geldig. Het gaat in op het moment dat je als gastlener wordt ingeschreven. Jouw lidmaatschap wordt niet automatisch verlengd. Elk jaar kijken we eerst na of je nog lid bent van jouw thuisbibliotheek. Als dit zo is, kunnen we jouw abonnement als gastlener verlengen. Deze check kan je laten doen bij de klantenservice van een van de bibliotheken in Den Haag.

Gastlenen in een andere bibliotheek dan Bibliotheek Den Haag
Je leent met een geldig abonnement en jouw bibliotheekpas van Bibliotheek Den Haag bij alle openbare bibliotheken in Nederland. Neem bij je eerste bezoek aan een andere bibliotheek jouw bibliotheekpas en een geldig identiteitsbewijs mee. Een bibliotheekmedewerker zal jouw pas op geldigheid controleren en die registreren. Als alles in orde is, kan je meteen materialen lenen. Meestal op jouw eigen bibliotheekpas. In bibliotheken die met een ander systeem werken, krijg je een nieuwe bibliotheekpas  om in die bibliotheek te kunnen lenen. Je kan in heel Nederland lenen zolang je lid bent van de Bibliotheek Den Haag. Het abonnement wordt automatisch verlengd.

Gastlenen in een andere bibliotheek is niet mogelijk is met een Ooievaarspas, een Kleine pas en de Basispas voor studenten en scholieren.

 

Veelgestelde vragen Gastlenen (pdf)