Den Haag presenteert Jonge Stadsdichter-collectief

Gepubliceerd op: 28 januari 2022 10:40

Wethouder Robert van Asten van Cultuur gaf donderdag 27 januari 2022 in de Centrale Bibliotheek de aftrap voor het Jonge Stadsdichter Collectief. Dit deed hij via een livestream tijdens de Nationale Gedichtendag en bij de start van de Poëzieweek 2022. Directeur van Bibliotheek en Archief, Sam Hermans, was er vanzelfsprekend ook bij. Jonge Haagse stadsdichters, Insaf el Assouad, Nart Alghabbach, Khadija Ibourk El Idrissi en Nachoua Douayry van de Johan de Witt Scholengroep droegen op een indrukwekkende manier hun eerste gedichten voor. Ook gaven andere jonge Haagse talenten inspirerende optredens, zoals de band Joaz en spoken word-artieste Daniëlle Zawadi.

De Jonge Stadsdichters zullen komend jaar hun stem laten horen bij actuele gebeurtenissen, en laten zien wat het betekent om je te uiten in woorden. Van Asten hoopt dat deze jonge dichters met hun passie voor poëzie op ‘poëtische wijze kleur zullen geven aan wat er gebeurt’. De bibliotheek noemt hij daarvoor de plek bij uitstek, waar je ‘aan je skills werkt’. Hun eigen skills ontwikkelen de Jonge Stadsdichters verder onder begeleiding van spoken word-artiest Guus van der Steen, die host was deze middag.

Scholenwedstrijd

Het idee is om hier zo veel mogelijk Haagse jongeren bij te betrekken, vertelt de wethouder: ‘Ook anderen krijgen de kans om hun talent te laten zien. Er komt een scholenwedstrijd, georganiseerd door Huis van Gedichten, om jongeren zo veel mogelijk te enthousiasmeren creatief met taal aan de slag te gaan. Schrijven nodigt immers uit om op een vrije manier over jezelf en de wereld na te denken’. Over een jaar, op Nationale Gedichtendag 2023, wordt de winnaar van deze wedstrijd de nieuwe Jonge Haagse Stadsdichter. De wethouder roept alle Voortgezet Onderwijs-scholen op om mee te doen en zich aan te melden bij Huis van Gedichten. 

Mooie samenwerking

Bibliotheek Den Haag kijkt ernaar uit deze samenwerking vorm te gaan geven, aldus Sam Hermans, ‘we zijn trots op de jonge stadsdichters, vier maar liefst, in een collectief. Wie weet ontstaan er mooie ontmoetingen en bijzondere samenwerkingen. Heel belangrijk om zo veel mogelijk Hagenaars te bereiken, want de bibliotheek is er voor iedereen’. De bibliotheek stelt dan ook graag haar wijkfilialen beschikbaar voor een tournee van de jonge talenten.  

Gezamenlijk initiatief

Gemeente Den Haag, Huis van Gedichten en Bibliotheek Den Haag willen met dit gezamenlijke initiatief laten horen wat er bij Haagse jongeren leeft. In de toekomst is het de bedoeling de jonge dichters aan het woord te laten bij belangrijke gebeurtenissen. Zo hopen zij kinderen en jongeren te inspireren met taal bezig te zijn en voor verbinding te zorgen