Haagse Vrijheidsweken, voel je vrij om te ontdekken in de bieb

Gepubliceerd op: 10 april 2024 17:00

Ook dit jaar doet Bibliotheek Den Haag van 12 april t/m 10 mei mee met de Haagse Vrijheidsweken. Een inspirerende periode vol met lezingen, workshops, herdenking en viering van vrijheid. Samen met het Haags Gemeentearchief, Haags Historisch Museum en Prodemos organiseren bibliotheken evenementen en activiteiten voor iedereen.

Het thema dit jaar is Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid, over de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet. Bibliotheek Den Haag organiseert verschillende activiteiten en een tentoonstelling voor bezoekers om meer te weten komen en praten over vrijheid in het algemeen. 

Lezingen en workshops

12 april begint het programma van lezingen en workshops over het thema vrijheid, met op 5 mei een vrijheidsmaaltijd in de Centrale Bibliotheek aan het Spui. Het programma gaat vooral over het begrijpen van de rijke geschiedenis van Den Haag en het belang van vrijheid in onze samenleving. 

Een greep uit de activiteiten

Wat is jouw mening? 
In deze vrijheidswekenworkshop praat je in groepjes met elkaar over bijvoorbeeld de democratie, politieke onderwerpen en de rol van de overheid.  

Ontdek hoe de rechtsstaat werkt
Nederland is een rechtsstaat. Dat betekent dat je in vrijheid en veiligheid kunt leven, maar ook dat er regels zijn waar iedereen zich aan houdt. Wat zijn jouw ervaringen hiermee? 

Lezing: Vrijheid en Onvrijheid – geheimen van het Haagse Bos  
Bij de lezing ontdek je meer over de sporen van het verleden in het Haagse Bos. Dit was in de vroege middeleeuwen onderdeel van een groot oerbos langs de kust. 

Lezing: Hoe Lyon Poons de werkkampen in Polen overleefde  
Lyon Poons werd op 19 augustus 1942 in Den Haag gearresteerd en met andere Hagenaars naar Westerbork vervoerd. Zijn verhaal hoor je van historicus Raymund Schütz van het Haags Gemeentearchief. 

Bevrijdingsdag

In de bieb: Vrijheidsmaaltijd op 5 mei
70 gasten praten tijdens een maaltijd over vrijheid en democratie. Het onderwerp is ‘Boy Ecury, een Arubaanse jongen in het verzet’. drs. Roderick (Roy) Pieters vertelt het verhaal van deze heldhaftige verzetsstrijder en plaatst het in de context van andere helden zoals George Maduro. Een middag vol cultuur, verhalen en muziek georganiseerd door Stichting Dutch Caribbean Book Club in de Centrale Bibliotheek. 

Buiten de bieb: Ook is Bibliotheek Den Haag dit jaar weer aanwezig op het Bevrijdingsfestival op het Malieveld. 

Kijk hier voor meer informatie over de Haagse Vrijheidsweken