Kampong Kennis

Ontdek hoe culturele achtergrond ons verbindt.
Wat verbindt de verschillende gemeenschappen uit de Oost- en Zuidoost-Aziatische diaspora in Nederland? Welke verhalen, gebruiken en rituelen zijn herkenbaar en gedeeld? En hoe zijn deze invloeden nog steeds zichtbaar in de Nederlandse samenleving?
Vanuit verschillende historische periodes en omstandigheden hebben gemeenschappen uit Nederlands-Indië, Indonesië, Vietnam, de Molukken, de Filipijnen, China en andere delen van Oost- en Zuidoost-Azië hun weg naar Nederland gevonden. Sommigen kwamen per schip, anderen per vliegtuig, met koffers vol hoop en onzekerheid. Ze vonden onderdak in opvangplekken zoals Kamp Schattenberg, pensions of AZC’s en bouwden een nieuw bestaan op, vaak balancerend tussen behoud van tradities en integratie in een nieuwe samenleving.
Met Het Indo Café willen we niet alleen deze verhalen delen, maar ook samen ontdekken welke elementen uit deze migratiegeschiedenissen ons nu nog verbinden. Welke woorden, gerechten, voorwerpen en rituelen hebben een plek gekregen in de Nederlandse cultuur? Van woorden als "pisang" en "sudah" tot de geliefde saté en loempia, van gezamenlijke eetcultuur tot specifieke omgangsvormen – hoe hebben deze invloeden onze samenleving verrijkt?
Yin en Peggy van het Indo Café, nodigen jullie uit om mee te doen aan onze Kampong Kennis. Geen droge feitjes, maar een interactieve ontdekkingstocht door gedeelde geschiedenis en culturele sporen die nog steeds zichtbaar zijn.Doe je mee?
Reserveren niet nodig.
Dit gesprek is een onderdeel van het project 'Oost best, thuis west' van de Centrale Bibliotheek en gemeente Den Haag, in samenwerking met het Indo Café!
Bekijk hier alle activiteiten rond 'Oost best, thuis west' in de Centrale Bibliotheek