Lezing over Chinees-Indische restaurants in Nederland

De opkomst en dalende trend van deze vorm van ondernemerschap.
Boudie Rijkschroeff verzorgt deze lezing over het ontstaan en de verdere ontwikkeling van de Chinees-Indische restaurants in Nederland.
Hij studeerde sociologie aan de EUR en promoveerde in 1998 aan de RUG op het onderwerp ‘Etnisch Ondernemerschap: de Chinese horecasector in Nederland.’
Als documentairemaker, auteur en fotograaf richt hij zich op thema’s als migratie, aanpassing en identiteit.
De Chinees-Indische keuken is in de loop der jaren een begrip geworden in de Nederlandse samenleving. Vlak na de Tweede Wereldoorlog bestonden er in Nederland al enkele Chinese restaurants, maar vooral in de jaren zeventig van de 20e eeuw was er sprake van een enorme groei van het aantal Chinese-Indische restaurants. Nederland telde in 1995 bijna 2.000 Chinese restaurants. In 1960 waren het er nog maar 225. In een tijdsbestek van zo’n 35 jaar was er dus sprake van een verachtvoudiging. Bijna een kwart van de eetgelegenheden had in 1995 een Aziatische keuken. In de horecasector is er tot dusverre geenontwikkeling te zien geweest die qua snelheid en omvang hiermee vergelijkbaar is.
In de afgelopen decennia is het aantal Chinese restaurants echter afgenomen en die dalende trend zal zich in de komende jaren voortzetten. Welke maatschappelijke processen zijn van invloed geweest op het ontstaan en de verdere ontwikkeling van de Chinese horecasector in Nederland? Wanneer kwamen de eerste Chinezen in Nederland? Waarom kwamen ze naar Nederland? En hoe is hun succes als restaurateurs te verklaren.
In deze lezing zal, mede aan de hand van foto’s en filmfragmenten, op deze vragen worden ingegaan.
Deze lezing is een onderdeel van het project Oost Best Thuis West van de Centrale Bibliotheek en gemeente Den Haag.
Bekijk hier alle activiteiten rondom 'Oost best, thuis west' in de Centrale Bibliotheek