Agora: marktplaats voor verhalen

18 juni 2023, van 14:30 tot 16:00 | Centrale Bibliotheek, Podium B (5e verdieping) Inloop vanaf 14:15 - Start programma 14:30

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

In Agora, een gespreksprogramma, staan verhalen uit de stad centraal. Deze editie gaat over artificiële intelligentie (AI) en ethiek.

Agora is een marktplaats voor verhalen, inspiratie en visies. Op zondagmiddag 18 juni vindt de volgende editie plaats. Het thema van deze editie is: AI (ook: kunstmatige intelligentie) en ethiek. Hizir Cengiz, de vaste gastheer van Agora, ontvangt dan onderzoeker Oumaima Hajri en schrijver Kader Abdollah.

Oumaima Hajri

Oumaima Hajri is een interdisciplinaire docent-onderzoeker. Ze houdt zich aan de universiteit van Cambridge en de Hogeschool Rotterdam bezig met de verantwoorde inzet van AI-systemen. Ook is Oumaima initiatiefnemer van de Alliantie tegen Militaire AI. Haar doel: de negatieve gevolgen van digitalisering op de samenleving, en vooral kwetsbare minderheden, te stoppen. Hizir vraagt aan Oumaima wat daarvoor nodig is en hoe AI ethisch benut kan worden.

Kader Abdolah

Kader Abdolah is een van de meest gelezen Nederlandse auteurs en vertaler van meesterwerken als ‘1001 nacht’. In zijn jongste boek, getiteld: ‘Wat je zoekt, zoekt jou’, komen zijn twee gaven, het vertellen en vertalen, samen. Daarin beschrijft Kader het leven van dichter, denker en mysticus Rumi (1207-1273) en heeft hij tientallen gedichten en korte verhalen van Rumi's hand naar het Nederlands vertaald. Zo is het boek, zoals de ondertitel luidt: ‘Een mystieke reis door het leven van de Perzische dichter Rumi’.

Wat is de waarde van Rumi's werk, wat leert Rumi’s filosofie ons en wat zegt zijn bewondering voor Rumi over hemzelf? Hizir vraagt het aan Kader. 

Deel jouw verhaal op de zeepkist

Deel jouw verhaal op de zeepkistTijdens Agora kan je op de zeepkist een korte boodschap (in elke vorm) over AI delen. Wil jij dat tijdens de volgende editie? Stuur dan een mail met jouw idee en/of de tekst die je wil voordragen naar: programmeringcb@denhaag.nl. Uit de ingezonden voorstellen maakt de bibliotheek een selectie.

reserveer

Foto Kader Abdolah - fotocredit Merlijn Doomernik