De Olympische Spelen in de oudheid

19 april 2024, van 14:00 tot 16:00 | Centrale Bibliotheek, Dok B (4e verdieping)

Kosten: € 17,00

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Lezing

De Olympische Spelen in de oudheid

 

In 2024 onthaalt Parijs de hele wereld op het gigantische sportevenement dat de Olympische Spelen heet.
Net als in deze tijd was een overwinning op de Olympische Spelen in het oude Griekenland het hoogst haalbare voor een sporter. Ze werden toen ook één keer in de vier jaar gehouden en een overwinning leverde veel prestige (en geld!) op.

Er zijn echter ook veel verschillen tussen de Spelen toen en nu: de oude atletische wedstrijden maakten deel uit van een religieus feest ter ere van de god Zeus. Sport stond in dienst van de religie. Ook het deelnemersveld was heel anders: alleen Griekse mannen, die geen slaaf waren mochten meedoen. De oude Olympische Spelen waren zeker geen internationaal festijn zoals dat nu het geval is. Daarnaast vallen er in de moderne tijd geen doden meer tijdens de wedstrijden. Hoe de Spelen er in de oudheid uitzagen, wordt in deze lezing uitgelegd. We bezoeken de plek waar de Spelen gehouden werden: het grote heiligdom van Zeus in Olympia. Meer dan 1000 jaar werd daar gestreden om een krans van olijftakken. 

Inschrijven

* Wanneer je lid bent van de Openbare Bibliotheek Den Haag, ontvang je 10% korting op deze lezingenserie. Vermeld je lidmaatschapsnummer onderaan op het inschrijfformulier in het vakje 'Pasnummer'; de korting wordt dan automatisch verwerkt.