Indisch Herinneringscentrum Boekenclub #1 (volgeboekt)

Donderdag 13 februari 2025, van 18:30 tot 20:00 | Centrale bibliotheek, verdieping 4, Dok B

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Boekenliefhebbers haal je hart op! Onder leiding van Liang de Beer en Feba Sukmana kiezen we tijdens de Indisch Herinneringscentrum Boekenclubs titels met vernieuwende en schurende thema's. We bespreken de boeken uitgebreid: thema, de karakters, de achterliggende verhalen, noem maar op. 

Ja, ik ben erbij!

De afgelopen tien jaar is de jongste generatie zich steeds bewuster geworden van het feit dat het koloniale verleden van hun voorouders niet alleen invloed heeft op hun eigen leven, maar ook op de maatschappij in Nederland als geheel. De impact van dit verleden is tot op de dag van vandaag voelbaar. 

Voor wie is de IHC Boekenclub?

Deze boekenclub biedt perspectieven voor iedereen die geïnteresseerd is in het koloniale verleden, met name in het gebied dat wij nu Indonesië noemen. Er verschijnen nog dagelijks talloze boeken over dit onderwerp. Dat brengt helderheid, maar roept soms ook vragen op. Tijdens deze boekenclub gaan wij graag hierover het gesprek met jullie aan. 

Hoe word je lid van de club?

  • Je moet graag boeken lezen, of luisteren. 
  • Het is handig als je het boek dat we hebben gekozen, alvast leest vóór de bijeenkomst. Misschien heb je zelfs tijd om de vergelijkbare titels te lezen, voel je vrij! Op de dag van de bijeenkomst bespreken we specifiek het gekozen boek en het overkoepelende thema ervan. 
  • Je bent niet verplicht om alle sessies bij te wonen.  
  • Wees gewoon jezelf en voel je welkom je mening te delen! 

#1 boek: Hogere natuurkunde

Auteur: Ellen Deckwitsz

Bij het overlijden van haar Indische grootmoeder ontdekte Ellen Deckwitz (1982) dat ze de enige in haar familie is die haar levensverhaal te horen heeft gekregen. Hogere natuurkunde - deels reisverhaal, deels mythe, deels getuigenis - is het resultaat van de talloze gesprekken die Deckwitz in de jaren daarna voerde met mensen wier wortels ook in voormalig Nederlands-Indië liggen. Ze kwam erachter dat ze niet het enige kleinkind is dat een familiegeheim op haar schouders torst. Hogere natuurkunde is deels verhaal, deels gedicht - maar vooral een werk dat uit elkaar spat van verbeeldingskracht en lef. Ontroerend, geestig en confronterend schetst Ellen Deckwitz de gevolgen van een oorlog die inmiddels in miljoenen Nederlanders doorwerkt, en tot op de dag van vandaag hun levens tekent. Genoemd als één van de beste boeken van 2019 door Trouw, de Standaard en NRC Handelsblad. 

Hier te vinden in de bibliotheek
Hier te koop

Reserveer een plek op de IHC website

Over de begeleiders

Liang de Beer is schrijver, redacteur en strategisch adviseur. Ze studeerde koloniale en wetenschapsgeschiedenis in Leiden. Mede vanuit haar persoonlijke achtergrond heeft ze veel belangstelling voor Indische cultuur, de Aziatisch-Nederlandse identiteit en het verrijken van de literaire wereld met nieuwe perspectieven. Ze werkt aan haar debuutroman voor Uitgeverij Chaos.

Feba Sukmana is journalist, schrijver en moderator. Ze is geboren en opgegroeid in Jakarta, Indonesië, en heeft zich tijdens haar studie aan de Universiteit Leiden gespecialiseerd in Indische letteren en postkoloniale literatuur. Feba’s werk bevindt zich op het snijvlak van taal,journalistiek, gender en literatuur. Dit jaar publiceert ze samen met Lara Nuberg een brievenbundel van Indonesisch feministisch icoon Kartini.

Boeken met vergelijkbare thema's :

Volgende IHC boekenclubs

De Indisch Herinneringscentrum boekenclubs zijn een samenwerking van Bibliotheek Den Haag en het Indisch Herinneringscentrum.