Lezing Breekbaar glas

8 december 2023, van 14:00 tot 16:00 | Centrale Bibliotheek, Dok B (4e verdieping)

Kosten: € 17,00

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Lezing van de Volksuniversiteit over glas uit de Oudheid

Breekbaar glas

In de bronstijd ontdekte de inwoners van het Nabije Oosten dat je van zand, kalksteen en soda een nieuw materiaal kon maken: glas. Vanaf 3500 jaar geleden maakten zij van dit nieuwe materiaal met veel moeite sieraden en kleine flesjes. De Egyptenaren leerden ook met dit bijzondere materiaal werken en van hen horen we dat het heel kostbaar was. Glas werd pas goedkoper, toen men het in de eerste eeuw v.Chr. leerde blazen. Sinds die tijd maakten de Romeinen grote flessen en zelfs urnen van glas. 

Het prachtige glazen vaatwerk en de mooie sieraden van glas, die in de oudheid gemaakt werden, staan centraal in deze lezing.
Aan het eind van de lezing laat ik zie hoe in deze tijd glas gemaakt wordt. Het is mogelijk om glas aan elkaar te laten smelten in een magnetron met behulp van een hotpot, glasfusing geheten. Ik zal voorbeelden van mijn eigen glasfusingwerk meenemen.

Inschrijven

* Wanneer je lid bent van de Openbare Bibliotheek Den Haag, ontvang je 10% korting op deze lezingenserie. Vermeld je lidmaatschapsnummer onderaan op het inschrijfformulier in het vakje 'Pasnummer'; de korting wordt dan automatisch verwerkt.