(volgeboekt) Lezing: Indorock, de muziek, de bands en Den Haag

15 februari 2024, van 17:30 tot 18:30 | Centrale Bibliotheek, Studio B (5de verdieping)

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Toen Indonesië in 1948 onafhankelijk werd van Nederland, kwamen Nederlanders, Indische Nederlanders (Indo's) en Indonesiërs die aan de kant van de Nederlanders hadden gevochten, naar Nederland. Rond 1955 kwam de nieuwste Amerikaanse muziekstroming de oceaan overgewaaid. Muziek was een welkome afleiding tijdens de wederopbouw, de rock 'n roll uit Amerika werd al snel opgepikt door muzikanten afkomstig uit het voormalige Nederlands-Indië; de Indorock was geboren.

Den Haag

De indorock concentreerde zich voornamelijk in Den Haag omdat veel repatrianten en Indische Nederlander zich hier vestigden. Bovendien was er een levendige uitgaansscene in deze stad met café's, dancings en bars waar opgetreden kon worden, zoals de Haagse Dierentuin, het Palais de Danse op Scheveningen en de PamPam. 

Indorock

De lezing gaat over het ontstaan van het begrip Indorock en de daarbij behorende bands. U gaat fragmenten horen en aan de hand daarvan vertelt Bouke van Gelderen hoe deze bands invloed hadden op mensen die na het zien van hun show ook een gitaar wilden oppakken en soms ook landelijk bekend raakten. Dit is een belangrijk stuk over de Nederlandse popgeschiedenis waar Bouke jullie in mee wil nemen. 

Bouke van Gelderen

Bouke van Gelderen is verzamelaar, onderzoeker en archivaris voor de zogeheten muziekstroming Nederbeat. Veel te laat geboren, want hij is van 2003. Zijn verzameling bestaat uit heel veel vinyl dat hij overal en nergens vandaan haalt. Het liefst bezoekt Bouke de muzikanten van vroeger die deze geweldige muziek maakten. Hij neemt de hoezen van hun platen mee en aan de hand daarvan komen vervolgens de mooiste verhalen los. Bouke is zelf muzikant met een grote liefde voor rock 'n roll.

Aanmelden

De lezing wordt georganiseerd door het Haags Gemeentearchief. Deze lezing in Podium B is gratis en voor iedereen toegankelijk. U moet zich wel aanmelden.

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.