Lezing: Louis Couperus, non-binair avant la lettre?

Donderdag 5 oktober 2023, van 17:30 tot 18:30 | Centrale Bibliotheek, Podium B (5de etage)

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

In 2023 wordt de 100 jarige sterfdag van Louis Couperus herdacht. Couperus was een uniek persoon die op een originele manier vormgaf aan zijn leven en vijftig prachtige boeken heeft geschreven.

Non-binair avant la lettre?

De gedachtewereld van Couperus is verrassend eigentijds. Wie ben je? Je authentieke zelf zijn geldt als het summum van vrijheid. Maar is dat eigenlijk wel mogelijk? Hoe vrij of onvrij was Couperus? Worden we niet allemaal gevormd door waar we opgroeien en de wereld om ons heen? De uitdrukking ‘non-binair’ verwijst naar de diverse en inclusieve genderwereld van nu. Deze gedachtewereld sluit geheel en al aan bij die van Couperus. In zijn werk komen veel personages voor die fluïde van identiteit zijn en niet makkelijk in een bepaald hokje zijn te stoppen.

Josephine van de Mortel

Josephine van de Mortel is directeur van het Louis Couperus Museum waar dit jaar t/m 31 december de prikkelende tentoonstelling ‘Louis Couperus, non-binair avant la lettre?’ is te zien.

Afbeelding:
Louis Marie Anne Couperus; (1863-1923) prent, circa 1923, vervaardiger onbekend (naar Antoon van Welie). Collectie Haags Gemeentearchief 

Deze lezing wordt georganiseerd door het Haags Gemeentearchief.

Aanmelden