Writers Series: De kampschilders – Ellen Deckwitz in gesprek met Jan Brokken

Woensdag 11 oktober 2023, van 20:30 tot 22:00 | Centrale Bibliotheek Den haag

Kosten: €6 - €12

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

georganiseerd door Writers Unlimited in Den Haag

De Kampschilders – Ellen Deckwitz in gesprek met Jan Brokken

In zijn nieuwste boek De kampschilders (uitgave: Atlas Contact) verweeft Jan Brokken het verhaal van zijn ouders Han en Olga met dat
van toonaangevende kunstenaars uit Bali, Willem en Maria Hofker en Rudolf Bonnet, die in het toenmalige Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog in hetzelfde Japanse interneringskamp terechtkwamen als zijn ouders. Zij tekenden daar hun medegevangenen en boden de verschrikkingen het hoofd door hun vermogen om in ellendige omstandigheden toch iets moois te creëren. Brokken beschrijft niet alleen het leven in het kamp, maar ook de kunstenaarsgemeenschap op Bali voor de oorlog, en de manier waarop het kamptrauma het leven van zijn ouders na de oorlog heeft getekend. Zijn indrukwekkende en mooi geïllustreerde boek werd goed ontvangen en staat op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs, waarvan de winnaar in november
bekend zal worden gemaakt.

Ook de Indische grootmoeder van schrijver en dichter Ellen Deckwitz werd gedwongen in Japanse interneringskampen te blijven. Toen haar oma overleed ontdekte Deckwitz dat zij de enige in haar familie is die haar levensverhaal te horen had gekregen. Deckwitz’ dichtbundel Hogere natuurkunde (uitgave: Pluim) – deels reisverhaal, deels mythe, deels getuigenis – is het resultaat van de gesprekken met mensen met Indische wortels. Zij ontving voor deze bundel de E. du Perronprijs, en het boek werd door Trouw, de Standaard en NRC geprezen als beste boek van het jaar.

Writers Unlimited brengt deze twee veelgeprezen Nederlandse auteurs nu met elkaar in gesprek. Hoe kijken zij naar de rol van kunst in de geschiedenis van Nederlands-Indië? Wat heeft hen bewogen deze historische gebeurtenissen op hun beurt zelf tot kunst te verwerken? Hoe zijn ze daarbij te werk gegaan? Beide schrijvers nemen ons mee in hun ontdekkingstocht door het verleden en zullen ook voordragen uit hun indrukwekkende werk, dat getuigt van diepgang en verbeeldingskracht.

Tickets en informatie

Na afloop boekverkoop door De Vries Van Stockum met gelegenheid tot signeren.

Writers Unlimited

Writers Unlimited organiseert jaarlijks in januari het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag (data: 18-21 januari 2024) en door het jaar heen maandelijks Writers Series-programma's op diverse locaties in Den Haag, waaronder de Centrale Bibliotheek Den Haag. Het festival, met ruim honderd schrijvers, dichters, spoken word-artiesten en musici uit binnen- en buitenland vindt gedurende vier dagen plaats in onder meer Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, Paard, Koninklijke Schouwburg, wijkbibliotheken, Haagse universiteiten en middelbare scholen.