HIP Lezing: Ferdinand Bordewijk & Johanna Roepman

Dinsdag 17 september 2024, van 10:00 tot 11:00 | Bibliotheek Haagse Hout

Kosten: Gratis

Lezing over een bijzonder Haags echtpaar: Ferdinand Bordewijk en Johanna Roepman; de schrijver en de componiste. Bordewijk is vooral bij velen bekend vanwege zijn bijzondere boeken. Daarnaast zorgde hij voor de naamgeving van straten in de Haagse wijk Mariahoeve. Roepman is een bekend componiste in die tijd.

Ferdinand Bordewijk en Johanna Roepman; de schrijver en de componiste.
Ferdinand groeide op in Bezuidenhout en ontmoette er Johanna met wie hij in 1914 trouwde. Ze woonden op meerdere adressen in de wijk tot en met de oorlog, waarbij hun huis bij het bombardement op het Bezuidenhout van 3 maart 1945 verwoest werd. Op hun laatste adres heeft Bordewijk een van zijn beroemste boeken geschreven, namelijk 'Karakter'.

Zijn vrouw, de componiste Johanna Roepman, heeft tijdens en na de oorlog composities geschreven, waar zij haar gevoelens tijdens de bezetting in verwerkte. Samen waren ze erg creatief en ook hun kinderen, ze zongen en maakten muziek.

Niels Klinkenberg
... is secretaris van het Bordewijk Genootschap en hij zal deze lezing over Bordewijk en zijn gezin in Bezuidenhout, geven. Het genootschap vindt het interessant om Bordewijks ervaringen en zijn rol tijdens en na de Tweede Wereldoorlog te onderzoeken. De sporen die de oorlog in zijn leven en werk heeft nagelaten zijn zeker de moeite waard. Bordewijk heeft in zijn boeken veel passages opgenomen die beschrijven wat zijn gezin is overkomen. 

KunstPost, Natuurlijk Nicole en bibliotheek Haagse Hout
KunstPost bestaat dit jaar 15 jaar. Het is in 2008 opgericht om kunst en cultuur in stadsdeel Haagse Hout op een laagdrempelige manier voor iedereen toegankelijk te maken. Samen met Natuurlijk Nicole en bibliotheek Haagse Hout organiseren zij een spannend programma, bestaande uit een aantal bijzondere lezingen, wandelingen en creatieve workshops rondom Arp, Van Gogh en Bordewijk. Deze lezing in de bibliotheek over Ferdinand Bordewijk en zijn vrouw, Johanna Roepman vormt onderdeel hiervan. Voor meer informatie over het programma en aanmelden zie www.kunstpost.nl en www.natuurlijknicole.com
 

Reserveer hier voor de lezing