Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Het slavernijverleden is een belangrijk onderdeel van onze gedeelde geschiedenis. Tijdens het Herdenkingsjaar van 1 juli 2023 tot en met 1 juli 2024 is er in het hele land extra aandacht voor het Slavernijverleden, ook in de bibliotheek. Wat was de rol van Den Haag en hoe zie je kenmerken van dit verleden terug in de stad? Je leest op deze pagina wat er te doen is.

Wat is er te doen?

Bekijk alle activiteiten

Regeringsstad Den Haag

Wie door Den Haag loopt, komt overal sporen van het koloniale verleden tegen. De gemeente Den Haag liet onderzoek doen naar het koloniale en slavernijverleden van de stad. Dit werd uitgevoerd door Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV). Daarbij keek zij ook naar het migratieverleden van groepen mensen uit koloniën die in Den Haag wonen.

Dit boek is in alle vestigingen van de bibliotheek te leen

Zo herdenkt Den Haag

Stichting Het Haags Verhaal maakte een boek over de Haagse herdenkingen die te maken hebben met het koloniale en slavernijverleden. Het boek Zo herdenkt Den Haag is vanaf 4 juli gratis op te halen in een van onze bibliotheekvestigingen (zolang de voorraad strekt).

Hier lees je het boek online

Over Haags Verhaal

Het Haags Verhaal is een initiatief waarbij gemeenschappen uit Den Haag aan elkaar worden verbonden. Haags Verhaal organiseert verhalenavonden waarbij gemeenschappen en groepen samenkomen die elkaar anders nooit zouden ontmoeten.

Haags Historisch Museum

Het koloniale verleden is in Den Haag bijvoorbeeld terug te zien in onze taal, de muziek, het eten, de festivals, bij herdenkingen en in de architectuur. Bezoek de tentoonstelling over het koloniale verleden én heden van Den Haag gezien door de ogen van betrokkenen. 

Bezoek het museum

Spreeek je uit over Ons Verleden

Haagse instellingen werken samen in Spreeek. Zij organiseren mooie gesprekken en debatten over maatschappelijk actuele thema’s. De bibliotheek doet ook mee. In Den Haag worden allerlei activiteiten georganiseerd over de afschaffing van de slavernij en het herdenkingsjaar.

Benieuwd naar activiteiten bij Haagse organisaties?

Boekentips voor de jeugd