AI-Parade in de Centrale Bibliotheek

Gepubliceerd op: 1 juni 2023 12:52

De hele maand juni staat de Centrale Bibliotheek in het teken van Artificial Intelligence (AI). Het gaat over machines die menselijke dingen kunnen doen, zoals nadenken, redeneren en leren. Denk bijvoorbeeld aan de zorgrobot of de bekende robothond Spot, die zelf ook in de bibliotheek te gast is.

Veel mensen zijn zich nog niet bewust van de impact van AI nu en in de toekomst. Tijdens lezingen, workshops en tentoonstellingen kunnen bezoekers hier dan ook meer over te weten komen. 

De activiteiten in de Centrale Bibliotheek bieden iedereen de kans om de wereld van AI te leren kennen en de invloed ervan op onze samenleving te begrijpen.

Hoogtepunten programma

 

Spot de robothond opent de AI-Parade: maandag 5 juni, 13.00 -16.00 uur  

Spot laat tussen 13.00 en 15.00 uur op verdieping 2 zien wat hij allemaal kan. Vertegenwoordigers van onderzoeksorganisatie TNO vertellen meer over de robothond. 

Expositie: Verse Algoritmes:

In de 21e eeuw kunnen we bijna niet meer zonder digitale platforms: bij de overheid, het openbaar vervoer, veiligheidsdiensten, bedrijven en instellingen en bij de consument zijn ze er. Maar de algoritmes blijken niet onbevooroordeeld en wat er met onze gegevens gebeurt is bijna niet meer te overzien. Bezoek deze en andere exposities in de Centrale Bibliotheek, de hele maand juni. 

Agora: marktplaats voor verhalen: De ethiek van AI: zondag 18 juni, 14.30 – 16.00 uur

Hizir Cengiz, de vaste gastheer en interviewer van Agora, ontvangt onderzoeker Oumaima Hajri en Kader Abdollah. Zij praten over het snijvlak tussen kunstmatige intelligentie en ethiek. Bezoekers kunnen ook meepraten en hun korte verhaal, ervaringen en ideeën delen.   

FutureMindz: AI familiedag: Zaterdag 24 juni, 10.00 - 17.00 uur

De hele dag door kennismaken met allerlei aspecten van AI. Wat weet je ervan en welke emotie roept AI bij je op? Populaire toepassingen als ChatGPT en Dall-E worden toegelicht.

Kijk hier voor het hele programma en collectietips