Altijd een bibliotheek in de buurt

Gepubliceerd op: 4 februari 2022 14:28

Stel je voor: je gaat de deur uit en weet dat er op loopafstand een bibliotheek bij jou in de buurt is! Bibliotheek Den Haag heeft de ambitie om te groeien naar een bibliotheek dicht bij huis per gebied van 30.000 Hagenaars, blijkt uit het stuk ‘Een visie op wijkbibliotheken in Den Haag’.

“Deze groei is noodzakelijk om de afstand tot de bibliotheek voor veel inwoners in Den Haag te verkleinen en hiermee niet alleen een toegankelijke ontmoetingsplek voor iedereen in de stad te bieden maar ook een grote bijdrage te kunnen leveren op het gebied van kansengelijkheid, inburgering en de aanpak van laaggeletterdheid. Belangrijk dus om er als bibliotheek een eigen visie op te formuleren”, zo schrijft de directeur van Bibliotheek Den Haag Sam Hermans. 

Altijd dichtbij

Bibliotheek Den Haag wil voor iedereen makkelijk te bereiken zijn, om mensen de kans te bieden op persoonlijke ontwikkeling, ontmoeting en kennis om de hoek. Dit kan onder andere met meer bibliotheken en ruime openingstijden van haar locaties. Op basis van de signalen uit en gesprekken met de stad, overzichtskaarten en wijkanalyses wordt deze noodzaak voor de heropening of komst van nieuwe bibliotheken in het plan toegelicht.  

Inhoudelijk uitgangspunt is dat de vijf nieuwe bibliotheken samen met maatschappelijke en/of culturele organisaties in multifunctionele gebouwen komen. Essentieel is dat de collectie, het aanbod en de activiteiten passen bij het wijkprofiel. Door samen te werken functioneert de bibliotheek binnen het netwerk van de wijk, zodat zij nog beter kan aansluiten bij de wensen van wijkbewoners.  

Ambities uitgewerkt

Het stuk ‘Een visie op wijkbibliotheken in Den Haag’, voorziet deze ambitie van een concrete uitwerking. In dit plan wordt stilgestaan bij het grote belang van wijkbibliotheken, wordt de noodzaak omschreven voor de heropening of komst van vijf nieuwe vestigingen in Moerwijk, Benoordenhout, Spoorwijk, Mariahoeve en de Binckhorst en volgt een financiële uitwerking van deze ambitie. De start-up Bibliotheek Moerwijk kan gerealiseerd worden door een tijdelijke financiering van drie jaar vanuit landelijke corona steunmiddelen. Wethouder Robert van Asten gaf 13 juli het startschot voor de komst van deze vestiging. 

Financiering nodig voor groei

Door financiering vanuit coalitieakkoorden is de heropening van de wijkbibliotheek Schilderswijk (2015) en Bouwlust (2021) gerealiseerd. Om de geambieerde groei te kunnen realiseren is financiering nodig en kijkt Bibliotheek Den Haag vol verwachting naar de gemeenteraadsverkiezing en het volgende coalitieakkoord. Je leest Een Visie op wijkbibliotheken in Den Haag hier.