Beeld & Geluid zet samenwerking op met Bibliotheek Den Haag

Gepubliceerd op: 5 juli 2024 10:30

Beeld & Geluid zet samenwerking op met Bibliotheek Den Haag

Beeld & Geluid en Bibliotheek Den Haag gaan samenwerken.

De komende jaren slaan de organisaties de handen ineen om workshops over mediawijsheid naar het onderwijs in de regio Den Haag te brengen. Leerlingen, studenten en docenten kunnen na de zomervakantie de workshops in het hart van de stad bezoeken om mediawijzer naar buiten te stappen. 

Vanwege de sluiting van het museum in Den Haag per 1 juli, brengt Beeld & Geluid de programmering onder op andere locaties in de stad. Met het verplaatsen van de Mediaworkshops voor het onderwijs is de eerste samenwerking daarmee een feit. De Centrale Bibliotheek van Bibliotheek Den Haag ligt aan het Spui in Den Haag en is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.

“Met veel plezier bieden we ruimte aan Beeld & Geluid bij Bibliotheek Den Haag. Het belang van mediawijsheid is groot. Vooral voor jongeren is het vergroten van het bewustzijn op dit vlak onmisbaar. Het is mooi dat we het aanbod in onze vestigingen kunnen uitbreiden met de workshops van Beeld & Geluid. Zo blijven de workshops voor iedereen toegankelijk en stimuleren we mediawijsheid.”, vertelt Sam Hermans, directeur Bibliotheek Den Haag en Haags Gemeentearchief.

Mediaworkshops voor alle onderwijsniveaus

Van YouTube en televisie, tot Instagram en TikTok: media zijn overal en spelen een grote rol in het leven van jongeren. Daarom is Beeld & Geluid Onderwijs er voor leerkrachten en docenten die voorop willen lopen in digitale geletterdheid en burgerschap en die het leven van hun leerlingen, studenten, collega’s en zichzelf in media willen versterken.

Tijdens de actuele en interactieve Mediaworkshops stappen deelnemers in de wereld van (nep)nieuws en desinformatie, influencers, journalistiek en pers, memes en filterbubbels. Samen leren zij duiding geven aan media, en ontdekken zij hoe ze kritisch kunnen omgaan met de informatiestromen die dagelijks op hen afkomen. 

"Fantastisch dat we samen met de Bibliotheek Den Haag leerlingen mediawijzer maken. Want wie mediawijs is, kan beter de weg vinden in de wereld van (social) media en deze op een verantwoorde manier gebruiken", aldus Helen Meijer, Hoofd Educatie Beeld & Geluid.

Publieksprogrammering

Naast het verhuizen van het workshopaanbod gaat ook een deel van de publieksprogrammering van Beeld & Geluid plaatsvinden in de Centrale Bibliotheek. Het eerste evenement staat al op de planning: Cartoons Day 2024, met de uitreiking van de Cartoon Award Junior en de European Cartoon Award op 17 oktober, een van de belangrijkste prijzen voor politieke cartoons wereldwijd. Rondom het moment van de uitreiking is een programma van masterclasses van cartoonisten, panelgesprekken met redacteuren, een workshop over de juridische aspecten en muziek met spoken word.