Bibliotheek Den Haag krijgt 1,3 miljoen voor nieuwe bibliotheken en ruimere openingstijden

Gepubliceerd op: 6 september 2023 15:15

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft in totaal 1,32 miljoen euro toegezegd aan Den Haag. Met dit geld kunnen nieuwe bibliotheken in Benoordenhout en Mariahoeve komen. Ook is het plan om de vestiging in Laakkwartier en de Centrale Bibliotheek aan het Spui iedere week langer open te laten gaan.

Het geld komt uit de regeling ‘Eenmalige specifieke uitkeringen lokale bibliotheekvoorzieningen 2023-2024’. Daarmee kunnen gemeenten een tegemoetkoming krijgen in de kosten voor de oprichting van nieuwe bibliotheken, en voor het verbeteren van bestaande bibliotheken.  
 
Sam Hermans, directeur van Bibliotheek Den Haag en Haags Gemeentearchief reageert enthousiast op het nieuws: ‘Ik ben verheugd dat we met deze bijdrage van het rijk ons bibliotheeknetwerk in de stad verder kunnen versterken zodat we voor nog meer inwoners van Den Haag op meer momenten toegankelijk zijn.’ 
 
Wethouder Robert van Asten (bibliotheken) is ook erg blij: ‘Bibliotheken zijn ongelooflijk belangrijk voor onze stad. Ze zijn een spil in de wijk. Een plek waar mensen uit de buurt elkaar ontmoeten, ook buiten hun normale bubbel. Een plek waar je tot nieuwe inzichten komt; waar kinderen worden voorgelezen, waar ruimte is voor expressie en waar ouderen wegwijs wordt gemaakt in de digitale wereld. Ze zijn een plek voor iedereen. Die plekken zijn zeldzaam. Met dit geld kunnen we Benoordenhout en Mariahoeve ook zo’n plek geven. En kunnen we in Laakkwartier en het centrum langer open. Dit is geweldig nieuws voor Den Haag.’  

Nieuwe bieb in Benoordenhout

In mei werd al bekend dat er een nieuwe, tijdelijke bibliotheek in Benoordenhout komt, in het souterrain van het Rotonde-gebouw van de ANWB.