Den Haag benoemt de nieuwe Jonge Stadsdichter

Gepubliceerd op: 26 januari 2024 09:45

Adelina Ignat is de nieuwe Jonge Stadsdichter van Den Haag. Zij is de winnaar van de middelbare scholen-wedstrijd uit alle stadsdelen van Den Haag. Het winnende gedicht “Bubbel” gaf tijdens de finale de doorslag en zij mag zich in 2024 de Jonge stadsdichter van Den Haag noemen.

Bubbel

Den Haag is een meisje nietsvermoedend, jong 

door haar eigen straten huppelend

Als een bubbel net voor de regen komt

Haagse scholenwedstrijd

De finale van de Haagse scholenwedstrijd vond plaats op donderdag 25 januari in de Centrale Bibliotheek. Sam Hermans, directeur Bibliotheek Den Haag, gaf hiervoor de aftrap tijdens Nationale Gedichtendag. 

Programmamaker en schrijver Splinter Chabot presenteerde de bijeenkomst. De winnaar werd gekozen door een vakkundige jury bestaande uit Sophia Blyden en Hasan Gök, voorgezeten door dichter en performer Dean Bowen.

Het stokje wordt doorgegeven

De acht finalisten hebben tijdens de finale hun gedichten voorgedragen. De afgelopen periode bezochten zij de tentoonstelling Back Street en hebben zij, onder begeleiding van Huis van Gedichten, hun werk geschreven. De eerste Jonge Stadsdichter, Chelsy Valentina, was aanwezig om het stokje door te geven aan Adelina Ignat, leerling van het Gymnasium Haganum. De bijeenkomst werd muzikaal omlijst door zangeres Lilo. 

Verbinding in de stad

Gemeente Den Haag, Bibliotheek Den Haag, Huis van Gedichten en het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum willen met dit initiatief laten horen wat er bij Haagse jongeren speelt. Dit hele jaar krijgt de jonge dichter het woord bij belangrijke en actuele gebeurtenissen in Den Haag. Zo inspireert zij kinderen en jongeren meer bezig te zijn met taal en zorgt voor verbinding in de stad. 

Quote jury: “Indrukwekkend over hoeveel leven de jonge finalisten in taal kunnen blazen. Die taal gekoppeld aan hun stem is ongelooflijk bijzonder om deel van uit te maken.”

Het hele jaar door

De Jonge Stadsdichter zal zich de rest van het jaar vaker laten horen. Volg voor actuele gedichten en evenementen de Jonge Stadsdichter op Instagram @jongestadsdichter070