Haagse finale Read2Me! levert overtuigende winnaar

Gepubliceerd op: 15 maart 2023 20:05

Den Haag heeft getalenteerde voorlezers. Dat bleek tijdens Read2Me! Dat is dé voorleeswedstrijd voor brugklassers. Na een pittige strijd kwam Emese van het Maerlant-Lyceum als beste voorlezer uit de bus.

De jury vond het moeilijk om te kiezen uit de talenten, omdat alle finalisten al voorleeskampioen van hun school zijn. Op 24 maart neemt Emese het op tegen andere voorleeskampioenen tijdens de provinciale finale in Rotterdam, met in mei de landelijke finale in Utrecht in de strijd om de titel Brugklas Voorleeskampioen. 

Favoriete boeken

Bibliotheek Den Haag organiseerde voor de elfde keer de Haagse finale van Read2Me! Zes leerlingen uit de brugklas van het voortgezet onderwijs lazen voor uit hun favoriete boek. Terugkeer van de tovenares van Chris Colfer, Koning van Katoren van Jan Terlouw, Vals spel van Miriam Mous, Gegijzeld van Chinouk Thijssen en Anne van het groene huis van L.M. Montgomery. Ongeveer vijftig supporters moedigden de finalisten aan. Een vakkundige jury koos daarna de beste voorlezer. De voorlezers hadden volgens de jury goede fragmenten gekozen.

Je hebt dit boek aan me verkocht

Presentator en jeugdboekenschrijver Chinouk Thijssen presenteerde de middag. De leerlingen namen de wedstrijd heel serieus. Chinouk was onder de indruk van het niveau van de voorlezers: "Ik heb dit boek nog niet gelezen maar je hebt het, door dit fragment te kiezen, nu aan me verkocht". Winnares Emese wist de jury te overtuigen doordat het plezier dat ze had tijdens het voorlezen, overkwam op de zaal. "Je keek glimlachend het publiek in. We werden meegevoerd in jouw verhaal", aldus de jury.

Deze middelbare scholen hebben meegedaan aan Read2Me!: De Vrije School Den Haag, Gymnasium Sorghvliet, Johan de Witt Scholengroep, The International School of The Hague, Gymnasium Haganum en Het Maerlant-Lyceum.

Over Read2Me!

Read2Me! is dé voorleeswedstrijd voor brugklassers. Een initiatief van Stichting Lezen om lezen in het voortgezet onderwijs op de kaart te zetten. 

Beeld door: Martijn Beekman