Jonge Stadsdichter Nart schrijft voor Orange the World

Gepubliceerd op: 25 november 2022 21:30

Jonge Stadsdichter Nart Alghabbach kreeg onlangs een bijzonder verzoek: of hij een gedicht wilde schrijven voor de campagne Orange the World van UN Women. Door mee te doen aan deze wereldwijde campagne, brengt de gemeente Den Haag jaarlijks geweld tegen vrouwen en meisjes onder de aandacht. De Jonge Stadsdichter schreef 'Valse goden'. Het gedicht droeg hij voor tijdens openingsceremonie voor het Haagse stadhuis op vrijdagavond 25 november.

De Gemeente Den Haag heeft bewust voor Nart gekozen bij de opening van Orange the World, vanwege zijn perspectief als jonge man. ‘UN Women benadrukt dit jaar de rol van mannen en jongens rondom deze problematiek. 93% van geweld tegen vrouwen wordt door mannen gepleegd, maar natuurlijk is het overgrote deel van de mannen geen pleger. Juist die grote groep willen we betrekken bij de bewustwording. Het is geen
vrouwenprobleem, maar onze gezamenlijke verantwoordelijkheid, van vrouwen én mannen,’ zegt Marije Cornelissen van UN Women Nederland.

Dit gedicht droeg Nart voor

 

Valse goden

Dwalend in een lege straat
Verdwaald in gedachten
De drum slaat
De sterren overvallen door de schemering

Alleen, het duister kruipt langzaam de hemel in
"Laat mij met rust, ga weg bij mij
Is de lucht nog veilig en vrij?"
Angst doorkruist de geest"

Als ik er blind in ga, beschermt God mij dan nog steeds?"
Valse goden sluiten wellicht een uit koers geraakte vogel in
Dwingen het te eten, met zoete woorden tot betovering
"Als ik gekooid word, leg mij uit hoe ik mijn vleugels nog spreiden kan

Is het aan mij een sleutel te vinden of aan hen?"

Meer lezen rond het thema Orange the World?

Orange the World in Den Haag

Kijk voor meer activiteiten rondom Orange is the World op de website. Zo organiseert de gemeente Den Haag op woensdagmiddag 30 november een gratis toegankelijke talkshow in theater De Vaillant over de preventie en gevolgen van geweld tegen vrouwen. De talkshow is ook via een livestream op de website te volgen. De talkshow begint om 16.00 uur. Aanmelden (niet verplicht) via emancipatie@denhaag.nl. 

Over de jaarlijkse campagne

Orange the World start elk jaar op 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen en duurt tot en met 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. Overal ter wereld kleuren er in die periode gebouwen oranje. Deze kleur staat symbool voor een zonsopgang, een nieuwe dag in een toekomst zonder geweld tegen vrouwen. Ook het Haagse stadhuis werd tijdens de ceremonie oranje uitgelicht. Wethouder Mariëlle Vavier (Armoede, Inclusie en Volksgezondheid) verrichte de opening en was erg onder de indruk van het gedicht van Nart.