Drie winnaars Haagse voorrondes Nationale Voorleeswedstrijd naar provinciale finale

Gepubliceerd op: 17 maart 2021 11:23

Maar liefst 26 voorleeskampioenen van basisscholen in Den Haag stuurden hun filmpje naar Bibliotheek Den Haag om kans te maken op een plek in de provinciale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Deze landelijke wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd om leesplezier te bevorderen.

Uit de inzendingen koos de jury van Bibliotheek Den Haag drie winnaars: Anne Neering van de Willem de Zwijgerschool, Nathan Hartenhof van de Archipelschool en Naut Reinalda van de Vrije School. Zij gaan in de provinciale finale op 16 april de strijd aan met de andere winnaars uit de regio‚Äôs. Net als de voorrondes, gebeurt dit niet live. Voorlezers maken een filmpje van hun voorleeskunsten, in verband met de coronamaatregelen. 

Een jury van deskundigen bepaalt in de tweede week van april, online, wie van de deelnemers aan de provinciale finale het beste en boeiendst voorleest. De winnaar wordt verrast op school met een grote prijzenbeker, een oorkonde en een Boekenbon. Deze winnaar gaat door naar de Landelijke finale op 26 mei.

Beter leren met 15 min. lezen per dag

De lees- en leerprestaties van kinderen gaan enorm vooruit als kinderen iedere dag 15 minuten lezen, zo blijkt uit onderzoek. Kinderen die dagelijks een kwartier lezen, lezen meer dan een miljoen woorden per jaar. Ze vergroten hun woordenschat, hun kennis van de wereld en hebben een voorsprong bij andere vakken. Kinderen die veel lezen hebben meer kansen in de maatschappij.

Over de Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. Elk jaar nemen duizenden kinderen uit groep 7 en 8 het voorlezend tegen elkaar op. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd aan een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Boekenbon. Meer informatie is de vinden op de website: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl