Expositie Tekenen in Vrijheid?! in Centrale Bibliotheek

Gepubliceerd op: 1 december 2020 10:15

De Centrale Bibliotheek Den Haag presenteert van 30 november 2020 tot 1 maart 2021 de expositie Tekenen in Vrijheid?!, met werk van cartoonisten uit alle delen van de wereld.

De tentoonstelling vindt plaats in het kader van het jaar waarin we 75 jaar Vrijheid en 75 jaar VN vieren. De vrijheid van de spotprent tekenaar is veranderd en allang niet meer vanzelfsprekend. Dat geldt speciaal in tijden waarin sociale media voor een steeds snellere verspreiding zorgen, waarmee tegelijkertijd ook de ophef rond een tekening veel sneller uit de hand kan lopen.

De tekeningen in de expositie Tekenen in Vrijheid?! worden begeleid door verhalen over de tekenaar, over hun achtergrond en over het ontslag of soms zelfs de straffen die de makers hebben ondergaan. Vaak zijn het tekeningen die in onze ogen bijna ‘onschuldig’ kunnen overkomen. Maar waar gaat die tekening écht over, wat wordt er bedoeld?

Welke beperkingen ervaren tekenaars wereldwijd in landen waar zeer uiteenlopende onderwerpen de politieke agenda bepalen en persvrijheid absoluut geen vanzelfsprekendheid is. Gerenommeerde tekenaars uit alle delen van de wereld als Musa Kart, Chapatte, Zunar, Michael de Adder, Gado, Pedro X Molina, Ali Ferzat, Zapiro en Avi Katz tonen de moeilijkheden waarmee veel tekenaars worstelen.

De expositie

Tekenen in Vrijheid?! is gratis te zien van 30 november tot 1 maart 2021 op de 2e verdieping van de Centrale Bibliotheek aan het Spui in Den Haag. 

Mondkapjesplicht

Vanaf 1 december 2020 geldt een landelijke mondkapjesplicht voor publieke binnenruimten. Het dragen van een mondkapje wordt daarmee ook verplicht in al de vestigingen van Bibliotheek Den Haag.