Groningen en Den Haag organiseren Scholierendebatten in kader van Boekenbon Literatuurprijs 2023

Gepubliceerd op: 9 mei 2023 17:26

Voorafgaand aan de uitreiking van de Boekenbon Literatuurprijs 2023 wordt dit jaar in twee steden een Scholierendebat georganiseerd. De Boekenbon Literatuurprijs wordt dit jaar op donderdagavond 9 november uitgereikt in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag.

Op woensdag 8 november vindt in het Forum Groningen voor het eerst een Scholierendebat plaats. Hier gaan de auteurs van de genomineerde boeken dan in debat met middelbare scholieren over hun boek. Op donderdagmiddag 9 november vindt in Bibliotheek Den Haag traditiegetrouw een scholierendebat met de genomineerde auteurs van de Boekenbon Literatuurprijs plaats.

Voor Forum Groningen is het Boekenbon literatuurprijs Scholierendebat 2023 een primeur. Een inhoudelijk debat van Groningse scholieren met de auteurs van de boeken die genomineerd zijn voor een van de belangrijkste Nederlandse literaire prijzen, past goed in het programma van Forum Groningen op het gebied van leesbevordering. De exacte invulling van het programma in Groningen wordt op een later tijdstip bekendgemaakt.

Haagse Scholierenfavoriet

Bibliotheek Den Haag organiseert al jaren met succes een scholierendebat met de genomineerde auteurs van de Boekenbon Literatuurprijs. Leerlingen van Haagse middelbare scholen lezen dan de genomineerde boeken. Tijdens een bijeenkomst in de bibliotheek gaan zij in debat met elkaar en met de aanwezige auteurs. Uiteindelijk kiezen de leerlingen hun favoriete boek: de Haagse Scholierenfavoriet. Soms kiezen zij voor hetzelfde boek als de vakjury, maar soms kiezen de scholieren een eigen favoriet. Elk jaar is het Scholierendebat een belangrijke inspiratie voor de scholieren die met de auteurs in gesprek kunnen, maar ook voor de auteurs die vaak onder de indruk blijken van de vragen die zij krijgen van de scholieren. 

Boekenbon Literatuurprijs

De Boekenbon Literatuurprijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek van het jaar. Zowel fictie als non-fictie komt in aanmerking voor bekroning. Jaarlijks wordt de prijs toegekend door een jury van beroepslezers – recensenten, boekverkopers en docenten – uit Nederland en Vlaanderen. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro. Dit bedrag moet de auteur in staat stellen ongestoord te werken aan een volgend boek. Een onafhankelijke jury, dit jaar onder leiding van oud-minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven, maakt haar keuze uit door uitgevers ingezonden titels.

De Boekenbon Literatuurprijs wil de leescultuur bevorderen door lezers, boekhandels, bibliotheken en scholen in contact te brengen met de beste Nederlandstalige boeken van dit moment. Daarbij kiest de Boekenbon Literatuurprijs voor aansprekende boeken en memorabele leeservaringen die gedeeld kunnen worden door een breed en divers publiek.

De Boekenbon Literatuurprijs is de opvolger van de AKO Literatuurprijs die in 1987 voor het eerst werd uitgereikt. Eerdere winnaars zijn o.a. Marcel Möring (1993), Connie Palmen (1995), Erwin Mortier (2009), Joke van Leeuwen (2013), Tommy Wieringa (2018), Oek de Jong (2020) en Wessel te Gussinklo (2019 en 2021). De Boekenbon Literatuurprijs 2022 werd toegekend aan Anjet Daanje voor haar boek ‘Het lied van ooievaar en dromedaris’.