Jaarverslag Bibliotheek Den Haag 2020: meer digitale uitleningen, minder bezoekers

Gepubliceerd op: 9 maart 2021 16:06

Het jaarverslag van Bibliotheek Den Haag staat vanaf nu online. In het digitale magazine Bieb070 vertellen medewerkers, deelnemers aan projecten en andere betrokkenen over hun ervaringen afgelopen jaar. De rode draad zijn de gevolgen van coronamaatregelen voor de bibliotheekdienstverlening. De daling van het aantal bezoekers en de stijging van het aantal e-bookuitleningen met 70% staan symbool voor de situatie afgelopen jaar, waarin online dienstverlening voor de bibliotheek noodgedwongen een veel belangrijkere rol ging spelen.

Bieb070 is hier te vinden: jaarverslag 2020. Paul Broekhoff, directeur van Bibliotheek Den Haag, vat in het interview met hem samen hoe het is om een van de belangrijkste functies van de bibliotheek, namelijk die van ontmoeting, minder en soms zelfs niet te kunnen vervullen: “Helaas werd in 2020 door omstandigheden letterlijk duidelijk wat het betekent als bibliotheken er minder of niet kunnen zijn. Met (zeer) beperkte dienstverlening of helemaal dicht. Zichtbaar werd wat mensen dan concreet missen. Dat was heel bijzonder om mee te maken. De vanzelfsprekende vrij inloop, de vrije en veilige plek die een bibliotheek is, werd aan banden gelegd. Het is belangrijk dat we die plek weer zijn, zodra de situatie het toelaat.”

Zoektocht naar mogelijkheden

Juist omdat zij geregeld (zeer) beperkte dienstverlening kon bieden, zocht Bibliotheek Den Haag naar mogelijkheden om er tóch voor haar leden en bezoekers te zijn. E-books lenen was daarbij niet de enige mogelijkheid voor mensen. Onder andere een boeken-  bezorgservice werd opgezet, eerst voor ouderen, later ook voor studenten en mensen in quarantaine. Medewerkers gaven bovendien online (taal)lessen en hielden contact met eenzame ouderen.

Naast de invloed van het coronavirus op de bibliotheken komen de verbouwing van de nieuwe bibliotheek Bouwlust, de verbouwing van de Centrale Bibliotheek en de restyling van bibliotheek Loosduinen aan bod in Bieb070.

Doorgaan met alternatieve dienstverlening in 2021

Bibliotheek Den Haag blijft alert op het ontwikkelen van nieuwe initiatieven om er ook in deze tijd te zijn voor de inwoners van Den Haag. In januari startte dan ook het online programma Bieb070@Home een alternatief voor de 14.000 activiteiten die mensen normaal in de bibliotheken zelf kunnen bezoeken.