Nederlands leren

Leer zelf de Nederlandse taal

Leer online de Nederlandse taal, grammatica, inburgering en alfabetisering met de BOOM methode.

Online oefenen

De Haagse week van Lezen en Schrijven


In Den Haag heeft 24% van de volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite om bijvoorbeeld de computer of mobiele telefoon te gebruiken. Van maandag 21 tot en met vrijdag 25 september organiseert Taalketen Den Haag daarom de Haagse Week van Lezen en Schrijven (voorheen Weekvan de Alfabetisering).

Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen.
De Haagse Taalketen roept iedereen in Den Haag op in actie te komen tegen laaggeletterdheid.Bibliotheek Den Haag sluit hierbij aan met een rijke off- en online programmering. 

Activiteiten

Bekijk alle activiteiten

Taalhuis Den Haag

Wie de Nederlandse taal minder goed spreekt en bijvoorbeeld moeite heeft met internetten en videobellen, kan met vragen terecht bij het Taalhuis. Kom langs in de Centrale Bibliotheek.

Taal in de bibliotheek

Samen oefenen om beter Nederlands te leren spreken. In sommige bibliotheken kan dat nu weer. Of in een wijkcentrum of school in de buurt. U leert er andere mensen kennen. En u oefent de Nederlandse taal. Veel succes!

Boeken om de Nederlandse taal te leren

Oefenen met Klik & Tik

Vindt u het nog moeilijk om de computer te gebruiken? Kom dan in de bibliotheek oefenen met Klik & Tik. Dat is een computerprogramma waarin u leert hoe u met internet omgaat. Zelfstandig en in uw eigen tempo.

Gratis lid van de bibliotheek!

Bent u de Nederlandse taal aan het leren? En volgt u daarvoor een basiscursus? Dan is het goed om een Basispas van Bibliotheek Den Haag te hebben! Met zo'n pas leent u bijvoorbeeld boeken. U krijgt de pas gratis in het eerste en tweede jaar van uw studie. Vraag uw docent.

Online de Nederlandse taal oefenen

Thuis oefenen met de Nederlandse taal, rekenen of inburgeren? Wij hebben alle handige websites op een rij gezet.

Bekijk de websites

Voor docenten en andere taalprofessionals

Taal in de Buurt

Kent u het gemeentelijke project Taal in de Buurt? Daarin organiseren maatschappelijke (vrijwilligers)organisaties taallessen (NT2) en conversatielessen. Speciaal voor Hagenaars voor wie Nederlands niet de moedertaal is. Bibliotheek Den Haag is partner van Taal in de Buurt en coördineert het project. 

Taalvrijwilliger worden

Vindt u het leuk om met taal en mensen te werken? En wilt u vrijwilliger worden? Als taalvrijwilliger helpt u iemand om beter te lezen, spreken, en schrijven en met de computer om te gaan. Meld u aan!

Voor taaldocenten NT1 en NT2

Dít hebben we als ondersteuning van uw programma: een grote NT2-collectie in het Taalhuis, in de Centrale Bibliotheek, leeskisten, cursussen en groepslessen, zoals een introductie in de bibliotheek. Voor uw NT1- en NT2-cursisten zelf zijn er aanvullende cursussen en praktische, leuke bijeenkomsten en ontmoetingen.

Hebt u een Ooievaarspas? Dan kunt u gratis een Basispas van Bibliotheek Den Haag aanvragen.

Ja, ik wil gratis lid worden