Queer Geschiedenismaand in Den Haag

Gepubliceerd op: 4 maart 2024 11:05

In maart vindt voor de vierde keer de Queer Geschiedenismaand in Nederland plaats. In deze maand staan de lhbtiq+-geschiedenissen, -verhalen en -prestaties centraal. Ook in Den Haag worden er activiteiten georganiseerd. De maand heeft als doel de veelkleurige (hedendaagse) geschiedenis van queergemeenschappen te vieren, bewustwording te vergroten en inclusiviteit te bevorderen bij queers, allies en andere geïnteresseerden.

Dit is er allemaal te doen:

 

Queer Migrations: portretten uit Den Haag in het Atrium 

Fotograaf Zanyar Aziz portretteerde verschillende queerpersonen in Den Haag om hun verhalen te laten zien en hen een stem te geven. De portretten en verhalen zijn te zien in het Atrium van 2 t/m 21 maart

Agora: Queer Geschiedenismaand 

In het programma Agora: Markplaats voor Verhalen gaat journalist Hizir Cengiz in gesprek met verschillende gasten, over literatuur, kunst en menselijke ervaringen. De editie van 13 maart staat in het teken van de Queer Geschiedenismaand. Tijdens die avond wordt dieper ingegaan op de diverse aspecten van de queergemeenschap en -geschiedenis.

  • Hizir interviewt jurist, schrijver en dichter Babeth Fonchie Fotchind. Babeth draagt voor uit haar poëziebundel ‘Plooi’.
  • Historicus Rosanne Schot geeft een mini-lezing over de Haagse queergeschiedenis.
  • Vladimir Vidanovski (Radvlad) presenteert een hedendaagse reflectie op de queer body in een unieke performance.  
  • En Hizir spreekt met fotograaf en auteur Eveline van de Putte, die al jaren roze ouderen volgt, portretteert en hun levensverhalen opschrijft. 

Agora: Queer Geschiedenismaand: 13 mrt 20.00 – 21.15 uur Centrale Bibliotheek

Talkshow: In gesprek met Haagse Queer Verschilmakers   

Zes Queer Verschilmakers delen hun persoonlijke verhalen en betrokkenheid bij de Haagse queeremancipatie.  De avond bestaat uit twee panelgesprekken met zowel ervaren als jonge verschilmakers. De avond wordt gehost door presentator en verslaggever Charisa Chotoe

Haagse Queer Verschilmakers: 27 mrt 19.30 – 21.30 uur in de Centrale Bibliotheek

Transgender Visibility Day: Trans in Zicht

In het kader van International Transgender Visibility Day presenteren de Transketeers een kleurrijk programma waar een podium gegeven wordt aan buitengewone outsiders, veerkrachtige queers en de heerlijk onaangepasten. Dompel je onder in de wereld buiten de gender lijntjes en leer trans mensen kennen die met rebelse zichtbaarheid hun plek in de maatschappij opeisten. 

Trans in Zicht: 30 mrt 13.00 – 15.00 uur in de Centrale Bibliotheek

Meer weten over Queer Geschiedenismaand? Neem een kijkje op de website